Varmt stearin kan leda till olika håravfall

Den 13:e december är luciadagen då körer runt om i Sverige ”lussar” med sånger och ljus på olika ställen för att liva upp en tråkig jobbdag. I ett luciatåg ingår det stjärngossar med gulliga strutar med glitter och krus på, tärnor med lingonkransar och röda band i midjan och själva lucian med en krona av levande ljus på huvudet. Att vara lucia är fruktansvärt kul, men det har också sina dåliga sidor. Stearinet från ljusen rinner ner i huvudet och skapar ett kaos i håret så att man nästan måste klippa bort allt hår för att få bort det, om man inte känner för att plocka bort varje stearindroppe en i taget alltså. För vissa känsliga personer i alla fall är deras hud känslig kan denna del leda till ett kemikaliskt håravfall eller cicatrisialt håravfall, det vill säga ärrbildande håravfall. Värme och mjukt stearin som huden tar upp kommer att påverka hårcellerna mycket negativt.